skip to Main Content
La Qualitat De L’ambient Interior A Les Nostres Cases En Temps De Confinament

La qualitat de l’ambient interior a les nostres cases en temps de confinament

L’actual situació generada per la COVID-19 ha alterat el nostre dia a dia, obligant a la població a romandre a casa molt més temps del que és habitual. Aquest fet fa que ara més que mai considerem encara més la importància que té la qualitat de l’ambient interior de les nostres cases. La qualitat de l’aire interior té un efecte directe sobre la salut de les persones, ja que l’aire és respirat contínuament i els contaminants presents poden afectar tant al nostre sistema respiratori com acumular-se en el nostre cos. Una mala qualitat de l’aire interior també pot provocar marejos, mals de cap, nàusees, fatiga o irritabilitat.

Factors a tenir en compte per un millor ambient interior

1. Temperatura

La sensació de fred o calor pot ser molt diferent d’una persona a una altra, sobretot en funció de la vestimenta, l’alimentació, l’edat, el sexe, l’activitat física que es realitza, l’època de l’any o la humitat. És per això que, a nivell general es recomana una temperatura de 18 a 22 ºC per als dormitoris i de 20 a 24 ºC per a les habitacions habitables, incloent dins d’aquest grup els espais que puguin dedicar-se a oficina permanent o temporal. Mantenir una temperatura agradable en funció de les característiques de l’habitatge i de les persones que estan en ella és molt important per a garantir la nostra sensació de confort i, al mateix temps, controlar la despesa energètica.
 
2. Humitat

La humitat té un paper molt important dins de la voluntat d’aconseguir un ambient interior sa i agradable. Per això mateix, es recomana que estigui sempre entre el 40 i el 60%. Cal vigilar especialment la condensació o aparició d’aigua a l’interior de finestres o portes d’accés exterior (des de la porta del balcó a la porta d’accés en habitatges unifamiliars). Doncs són condicions que sempre solen estar aparellades amb un altre tipus de problemes que poden afavorir l’aparició de floridura i fongs, i en conseqüència, l’aparició o l’acumulació de virus i bacteris. Encara que també depèn molt les condicions climàtiques de l’exterior. En cas de produir-se, es recomana augmentar la ventilació i evitar els dies plujosos o de major humitat exterior: estendre la roba a l’interior, evitar el planxat amb vapor o la cocció d’aliments que desprenen molt vapor d’aigua.
 
3. Concentració de CO2

El diòxid de carboni és un dels contaminants més habituals i que més afecten la nostra salut i la dels nostres edificis. Per això mateix, controlar la seva presència és molt important per afavorir un ambient interior saludable i confortable. No és un gas tòxic, però a mesura que augmenta la seva concentració en espais tancats produeix sensació d’ambient carregat, mals de cap, nàusees, dificultat per descansar, etc. Els diferents estudis de referència indiquen que els nivells recomanats de CO2 dins dels nostres habitatges han d’estar entre les 600 ppm i les 800 ppm. Per això mateix, per protegir-nos d’un nivell elevat de diòxid de carboni a la llar, es recomana ventilar almenys tres vegades a el dia i tenir en compte que els escalfadors d’aigua estiguin en perfecte funcionament (els elèctrics solen emetre CO2 i convé revisar-los) i en la mesura possible, no utilitzar o utilitzar el menys possible, electrodomèstics o estufes de gas. Mantenir una adequada concentració de CO2 és probablement un dels aspectes que més contribueix a mantenir un confortable ambient interior.
 
4. Ventilació

La ventilació és molt important en aquests dies, ja que passem molt de temps tancats en un mateix espai. És per això que es recomana ventilar almenys tres vegades al dia, per afavorir un ambient menys carregat, lliure de CO2 i d’altres patògens. A causa de la situació actual, les autoritats sanitàries recomanen una neteja i desinfecció més exhaustiva i freqüent dels habitatges. Pel que és molt important ventilar a l’almenys 40 minuts després de la neteja per evitar concentracions de gasos com el formaldehid, derivat d’alguns productes de neteja. Encara que també sol estar present en alguns materials de construcció, taulers d’encenalls aglomerats, etc.
 
5. Il·luminació natural

La llum natural aporta benestar i calidesa a l’habitatge, per la qual cosa afecta directament a la qualitat de vida dels que l’habiten. En aquests dies és molt important deixar cortines obertes i persianes pujades perquè entri tota la llum natural possible, ja que aquesta afavoreix l’eliminació de bacteris que creixen en ambients foscos i humits i, a més, influeix directament en el nostre estat de salut i d’ànim: ajuda a reforçar el nostre sistema immunològic, millora el nostre rellotge biològic, optimitza la funció cognitiva del nostre cervell, augmenta la producció de serotonina, millora la salut visual, etc. Així mateix, una mala il·luminació pot causar estrés, fatiga ocular, cansament, problemes de concentració, etc. En cas de tenir balcó o terrassa, cal aprofitar-la, ja que els raigs UVA del sol afavoreixen la producció de vitamina D, òptima per al bon funcionament del sistema immunitari.
 
En aquests dies tan complicats és molt important que tots prenem consciència de la repercussió que tenen els espais interiors en les nostres vides i dels beneficis que suposa tenir en compte els factors que s’han comentat. L’arquitecte tècnic, en aquest sentit, té un paper indispensable davant la construcció de nous edificis saludables que compleixin els requisits d’eficiència energètica que estableix el Codi Tècnic d’Edificació. I de la rehabilitació i adaptació d’antics edificis a les normatives actuals, davant la voluntat de millorar la qualitat de vida dels veïns que conviuen en aquests espais. I en definitiva, de millorar la qualitat de vida de tots, participant en la nova revolució del món de la construcció.

Back To Top