skip to Main Content
Impressió 3D I BIM Per Recuperar Notre Dame

Impressió 3D i BIM per recuperar Notre Dame

Després de l’incendi que assolava la catedral parisenca de Notre Dame, la prioritat és assegurar l’estructura i garantir la integritat de l’edifici. Potseriorment el debat es centrarà en com recuperar aquest monument i en aquest punt les noves tecnologies tindran molt a dir.

Una de les metodologies interessants per a la reconstrucció de Notre Dame és una de les tecnologies en auge al sector de la construcció: el BIM (per les sigles en anglès de Building Information Modeling). Una solució especialment interessant sobretot en la fase prèvia per evaluar la viabilitat d’un projecte d’aquestes característiques. Aquesta plataforma tecnològica crea simulacions digitals intel·ligents a partir de l’ús compartit de dades i permet la construcció virtual de l’edifici que es projecta i sobre el que poden treballar a la vegada diversos experts.

Un altre debat es centra en com restaurar o reparar l’emblemàtica catedral. Una de les possibilitats que es podria explorar si el Govern de França finalment decideix reconstruir Notre Dame tal i com estava, és optar per la impressió 3D per reproduir de forma ràpida i precisa certes peces o parts de peces. Aquesta tècnica ja es va utilitzar en l’última restauració de la catedral d’Amiens (també a França), on algunes escultures, massa danyades, van ser protegides i substituides per models impresos en 3D. La mateixa tècnica es va utilitzar per a la restauració de l’arc de triomf de Palmyra, destruit fa uns anys per Estat Islàmic.

El pioner en l’ús de noves tecnologies en relació a Notre Dame va ser l’historiador de l’art Andrew Tallon, que el 2015 va fer servir la tecnologia d’escaneig de làser per recopilar dades sobre l’estructura de la catedral parisina. En aquest procés, a més, va realitzar múltiples fotografies panoràmiques esfèriques per capturar l’espai tridimensional.

Back To Top