skip to Main Content
En Quin Punt Es Troba La Tecnologia De Construcció Amb Impressió 3D?

En quin punt es troba la tecnologia de construcció amb impressió 3D?

La impressió 3D no és una amenaça per a la construcció tradicional, encara que és cert que existeixen processos, com la col·locació de peces ceràmiques o els blocs de formigó per envolupants, que poden substituir-se a curt termini per certs processos corresponents a la impressió 3D.


La reducció logística, de temps i de mà d’obra, l’eliminació del factor humà o la possibilitat d’obrir-se a noves formes arquitectòniques són alguns dels avantatges d’aquest tipus de construcció. Tot i això, existeixen alguns impediments o reptes per al seu desenvolupament: barreres autoimposades en el sector per imaginar els espais que es poden crear, una anàlisi poc exhaustiva del comportament estructural dels nous elements constructius que es poden generar, perfeccionar els equips d’impressió 3D per a la construcció, evolucionar els materials i les tecnologies d’aplicacions o aprofundir en el comportament i la durabilitat dels elements produïts.


El repte més ambiciós de la construcció 3D és obrir-se espai entre la gran varietat de projectes i obres (materials, sistemes constructius, eines, recursos humans, etc.) per imposar-se al sistema tradicional i així transformar veritablement el sector.


Be More 3D, una de les empreses principals de construcció 3D a Espanya, va construir la primera casa utilitzant aquest sistema. La casa no es va imprimir totalment, només els elements envolupants. La resta d’elements es van anar assemblant en un sistema de construcció tradicional. Un projecte pilot com aquest, de recerca i desenvolupament amb un objectiu pràctic, és el punt de partida per a la gran majoria d’empreses d’aquest sector.


No obstant això, a Espanya queda molt camí per recórrer. Més enllà de projectes pilots, és necessari un interès major per part de les grans constructores i promotores perquè es decideixin a projectar edificis basats en aquesta tècnica. En aquest sentit, actualment existeix un ampli catàleg de dispositius d’impressió 3D amb la capacitat d’imprimir, com a mínim, parts d’habitatges. Només és qüestió, aleshores, de continuar avançant; de no mirar enrere, sinó al futur.

Back To Top