skip to Main Content
El Cartró, Material Per A Edificis Sostenibles

El cartró, material per a edificis sostenibles

En el nostre dia a dia veiem com el cartró té múltiples usos, com en caixes i embalatges. En l’arquitectura cada cop té un paper més important en la línia d’incorporar nous materials més ecològics i sostenibles. Com que és un material gruixut i resistent format per diverses capes de paper superposades, és un material de fabricació assequible. Entre les seves principals característiques també es troben la lleugeresa, la versatilitat i la flexibilitat. A més, és un material 100% reciclable.

Actualment ja existeixen diversos edificis sostenibles construïts a base de cartró. Un dels principals defensors del cartró com a element base en l’arquitectura és el Premi Pritzker 2014, el japonès Shigeru Ban. Entre les seves creacions més importants es troba la catedral de cartró a Christchurch (Nova Zelanda), que va haver de ser reconstruïda després d’un terratrèmol el 2011. Aquest avantguardista edifici de culte té forma triangular i està construït amb 98 tubs de cartró, reforçats internament amb fusta laminada. El seu interior té capacitat per albergar a 700 persones i la seva principal característica és la vidriera de colors de forma triangular situada a la façana.

Shigeru Ban no és l’únic que va introduir un material d’un sol ús i ecològic com és el cartró en els seus projectes. L’estudi Fiction Factory d’Amsterdam, fundat pel dissenyador Rick Buchter i el fabricant d’envasos de cartró René Snel, va dissenyar una casa agafant com a inspiració una caixa de tomàquets. La casa té un format modular, el qual s’erigeix ​​com una tendència a l’alça en línia amb l’arquitectura sostenible i preocupada pel medi ambient. Tots els materials utilitzats en aquest model són reciclats i respectuosos amb el medi ambient. A més, la casa es pot reciclar al 100% després del seu ús. La seva durabilitat ronda els 100 anys i pot instal·lar-se en només un dia. De moment, està disponible a Holanda, Bèlgica, Luxemburg, França, Regne Unit, Alemanya i Dinamarca.

Back To Top