skip to Main Content
Construeix El Teu Futur, Forma’t En Arquitectura Tècnica I Edificació

Construeix el teu futur, forma’t en Arquitectura Tècnica i Edificació

Un any més, entre els estudis universitaris més demandats es troba Arquitectura Tècnica i Edificació. Una demanda que si mirem anys enrere ha anat creixent considerablement i, sobretot, com us avançàvem en l’article Trencant estereotips: la dona arquitecta tècnica, entre el públic femení. En l’actualitat, el grau pot estudiar-se en 23 universitats diferents en 13 comunitats autònomes d’Espanya, fet que apropa aquests estudis a totes les zones geogràfiques de país sota les següents titulacions:

 

 • Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació
 • Grau en Arquitectura Tècnica
 • Grau en Edificació
 • Grau en Ciència i Tecnologia de l’Edificació
 • Grau en Enginyeria d’Edificació

 

5 Motius pels que formar-te en Arquitectura Tècnica i Edificació

 

1. Formació per a una professió de present amb molta projecció

El sector de la construcció s’ha consolidat com una de les indústries que marcaran el nostre futur immediat. Actualment i des de fa un parell d’anys la construcció és un sector dinàmic i en constant creixement. No només per la estricta demanda de treballs de nova construcció o rehabilitació, sinó també per la creixent sensibilització entorn de la sostenibilitat de les nostres vivendes i ciutats. Fet que ha afavorit el desenvolupament de tota una indústria que vetlla per la innovació, pel medi ambient i per la millora de la qualitat de vida de les persones. És un sector que destaca per l’emprenedoria i per impulsar dia a dia noves iniciatives i projectes. El paper de la universitat, en aquest sentit és clau per a la formació dels nous professionals que abordaran els grans reptes que sorgeixin entorn a l’arquitectura, l’edificació l’urbanisme i la construcció.

 

2. Múltiples sortides professionals

Amb aquests estudis adquiriràs les competències necessàries per resoldre totes les qüestions relacionades amb el procés d’edificació, vinculades a la construcció, manteniment, rehabilitació, reconstrucció, urbanització, seguretat i salut laboral, peritatges, inspeccions, entre d’altres. Obrint el camí a un ampli ventall de perfils professionals que et permeten:

 • Participar del procés constructiu en obres d’edificació de nova construcció, de rehabilitació i / o restauració, fins i tot enderroc d’edificis. Podent exercir com a cap d’obra, director d’execució d’obres, assistència tècnica, direcció tècnica i de producció.
 • Intervenir en el control de la qualitat de materials i sistemes constructius, a partir de la diagnosi i assaigs de laboratori, disseny de solucions constructives, productes i innovació tecnològica a la construcció.
 • Desenvolupar la gestió i management del procés immobiliari i d’edificació, a partir dels perfils professionals de Construction manager, coordinador d’obres, Project manager o delegat de promotora immobiliària.
 • Impulsar la gestió de l’explotació i el manteniment d’edificis, exercint com Property manager, Asset manager, Facility manager o com a interventor en logística i serveis generals en empreses.
 • Controlar la gestió econòmica en la construcció, realitzant estudis de viabilitat immobiliària, estimació de costos, amidaments i pressupostos, gestió i control de costos, Risk management i Quantity Surveyor.
 • Realitzar activitats de Consultoria Tècnica a l’edificació, realitzant taxacions, valoracions immobiliàries, peritatges judicials i d’assegurances o exercint com a Tècnic de capçalera d’edificis per manteniment, diagnosi, reparacions i reformes d’edificis, habitatges i locals.

 

3. Important índex d’Inserció laboral al finalitzar els estudis

La professió d’Arquitecte Tècnic té una alta demanda i és que la construcció necessita personal qualificat i preparat per respondre a les noves demandes de el sector. És cert que no hi ha cap xifra oficial que ens permet identificar exactament la inserció laboral per titulació, però sí que hi ha diferents indicadors. Com per exemple l’últim Estudi d’AQU per al Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació de la UPC, on situa la inserció laboral en un 89,8%. I una altra dada interessant que mostra el dit estudi és que d’aquests, el 74% va aconseguir el seu primer treball vinculat a aquests estudis en menys de tres mesos després de finalitzar-los.

 

4. Alta demanda de professionals

L’últim informe presentat per l’Observatori de la Construcció ens mostra un important augment de l’ocupació, sent les comunitats de Madrid i Andalusia les que han experimentat un major creixement, amb 24.388 i 21.356 nous llocs de treball respectivament. D’altra banda, fixant-nos en les activitats econòmiques, el major augment percentual en l’últim any s’ha produït entre els treballadors ocupats en Enginyeria Civil amb un 7,4% i en termes absoluts per als ocupats en empreses de Construcció d’edificis i activitats de construcció especialitzades, amb xifres de 28.484 i 25.222 nous empleats respectivament.

 

5. Professió en constant evolució, seguint els avenços tecnològics

L’arquitecte tècnic serà partícip de la nova revolució en el món de la construcció, una transformació que només ha fet que començar. I és que la manera en què entenem l’edificació i planificació de les ciutats està canviant, fet que està contribuint a que no sigui una professió estàtica, sinó en constant evolució. En aquest sentit, la tecnologia té un paper molt important, afavorint dia a dia la innovació en materials, tècniques constructives (BIM i BMS) i regulacions o nous models de treball (LEAN). Aquesta formació contínua també ha afavorit el naixement de noves sortides professionals, com el Facility Manager, així mateix creiem que a poc a poc en sorgiran altres lligades a aquesta revolució.

Aquest any, a causa de la crisi generada per la COVID-19 ens hem vist obligats a suspendre la majoria d’activitats dirigides a nous alumnes, com les portes obertes, entrevistes personals o senzillament donar a conèixer les instal·lacions de la universitat. Davant d’aquesta situació i sota la voluntat d’estar al teu costat en un moment tan important com és escollir aquells estudis amb els quals construiràs el teu futur, des de les diferents universitats s’estan impulsant noves activitats en format digital. Si estàs interessat en formar-te com a Arquitecte Tècnic, a Catalunya pots estudiar el Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació en les següents universitats:

 

Escola Politècnica Superior de Barcelona – Universitat Politècnica de Catalunya

Contacte: pla.promocio@upc.edu– 934 015 643

Web: https://epseb.upc.edu/

24 d’abril Jornada de Portes Obertes Virtual, més informació aquí.

 

La Salle – Universitat Ramon Llull

Contacte: formulari web – 932 902 400

Web: http://beslasalle.salleurl.edu/

21 d’abril Jornada de Portes Obertes Virtual, més informació aquí.

 

Escola Politècnica Superior – Universitat de Girona

Contacte: formulari web – 972 418 400

Web: https://www.udg.edu/

 

Escola Politècnica Superior – Universitat de Lleida

Contacte: eps.secretariacentre@udl.cat – 973 702 701

Web: https://www.udg.edu/ca/

 

 

Contacta amb la teva universitat i comença a construir el teu futur com a Arquitecte Tècnic!

Back To Top