skip to Main Content
Arquitectura Sostenible Per Reactivar Ciutats

Arquitectura sostenible per reactivar ciutats

Edificis en ruïnes s’han convertit en guarderies, centres cívics, acadèmies de dansa, escoles o espais polivalents sostenibles i enèrgicament eficients, aprofitant tots els elements arquitectònics disponibles, utilitzant nous materials per als elements afegits, repensant la ventilació perquè l’energia consumida sigui la menor possible, optimitzant la llum i la temperatura, reutilitzant l’aigua de pluja i residual i, sobretot, recuperant aquests espais que les ciutats donaven ja per perduts.

La llar d’infants Patufet, per exemple, està situada al parc de la Remunta de l’Hospitalet de Llobregat. Allà s’erigien unes antigues cavallerisses de l’exèrcit en ruïnes, en un entorn de descampats i fàbriques. La transformació ha aconseguit que s’aprofiti el sol al màxim, amb interiors de fusta que aïllen de la temperatura exterior i fan de l’espai un lloc energèticament eficient.

Rehabilitació d’edificis malmesos ara destinats a habitatge social que observen tres criteris bàsics: la responsabilitat urbana, social i energètica. Antigues fàbriques en desús convertides en factories de creació artística, amb grans finestres i tancaments modulats i halls que romanen sempre oberts per a les necessitats del barri; construccions amb materials sostenibles i reguladors de l’energia; o carrers costeruts plens d’habitatges unifamiliars precaris construïts pels mateixos veïns, convertides ara en petites places d’ús públic i vertebradores de la vida social del lloc.

Un exemple és el projecte Ressò a Sant Cugat del Vallès que proposava una edificació de baix consum energètic construïda amb materials de baix impacte. Es van barrejar fusta i acer, es van utilitzar sistemes desmuntables i reutilitzables, es van col·locar plaques solars i tèrmiques, es va alçar la base amb un centenar de petits suports per evitar humitats, es van situar uns tubs situats a la coberta per captar l’aigua de pluja per a ús sanitari i calefacció i es van orientar les façanes per aprofitar al màxim la radiació solar. Una mostra d’arquitectura bioclimàtica 100%.

Back To Top